Kraus, Slezák a Ciferský…to jsou jména sobotních vítězů

Po roční pauze, která byla způsobena rekonstrukcí Letního stadiónu se znovu otevřely brány a diváci mohli zavítat na závod pořádaný AKPD Kopřivnice. Byl jim druhý díl Mistrovství České republiky Flattrack, který byl doplněn už pátým Memoriálem Michala Matuly. Premiéra se povedla na jedničku a třístovka diváků viděla krásné a zajímavé boje tohoto odvětví ploché dráhy.

Jiří Kraus prohrál pouze jednou

Při neúčasti vítěze prvního závodu v Mariánských lázních byl jasným favoritem. Svou roli plnil Jirka na jedničku. Až v poslední své jízdě podlehl Václavu Gehartovi. Vodu však hodně čeřila rakouská dívka ve startovním poli. Yasmina Poppenreiter vůbec nedávala najevo, že je zástupkyní něžného pohlaví. Několikrát vyšlápla na zkušené borce a dokonce je porazila a po základní části závodu měla pouze dvě druhá místa za Krausem a jedno vítězství. Skvěle jel také Petr Čemus. Po odjetí základních jízd byl třetí. Skvělý výkon předvedl i kopřivnický jezdec František Trunda, který jel ostrý závod Flattrack poprvé a hned byl po základní části na skvělém šestém místě. Pozadu však nebyl ani druhý kopřivnický jezdec Tomáš Horuta, který byl po základu osmý. Oběma našim to zajistilo postup přímo do finálové jízdy. Smůlu si zažil třetí kopřivnický jezdec Jakub Těžký. Při pátečním tréninku si poranil kotník a musel do nemocnice.

Finálové jízdě předcházela ještě jízda poslední šance, které se účastnili jezdci na pozicích za první desítkou. Vítězem poslední šance se stal Jakub Sluka a jako druhý se z postupu radoval Michal Špaček. Dvanáctka jezdců pro finále tedy byla jasná.

Tam se dostal od startu do vedení Jiří Kraus a už ho udržel až do konce. Boj se rozhořel za jeho zády. Yasmina Poppenreiter si nejprve poradila s dalším Rakušanem Martinem Sulzbacherem a poté si několik kol pohrávala s předjetím Petra Čemuse. To se jí nakonec dvě kola před koncem jízdy povedlo a mohla se radovat tato křehká dívka z Rakouska z druhé pozice. Zklamaný Petr Čemus dojel třetí. Ve finále se fantasticky vedlo i kopřivnickému Frantovi Trundovi. Ten sice také zažil předjetí od Yasminy, ale poté už si až do konce udržel skvělou pátou příčku. Tomáš Horuta byl sice po základní části osmý, ale ve finále to klaplo pouze na pozici jedenáctou.

Výsledky:
1. Jiří Kraus (12,12,10) 34+1 ve finále
2. Yasmina Poppenraiter, Rakousko (10,10,12) 32+2 ve finále
3. Petr Čemus (9,10,10) 29+3 ve finále
—-
4. Martin Sulzbacher, Rakousko (6,12,9) 27+4 ve finále
5. František Trunda, WALBO Kopřivnice (9,9,8) 27+5 ve finále
6. Václav Gehart (8,8,12) 28+6 ve finále
7. Ervín Krajčovič (R,7,7) 14+7 ve finále
8. Kamil Peuker (7,8,9) 24 + 8 ve finále
9. Michael Schmid, Rakousko (5,6,7) 18+9 ve finále
10. Jakub Sluka (3,5,6) 14+10 ve finále
11. Tomáš Horuta, WALBO Kopřivnice (7,6,8) 24+11 ve finále
12. Michal Špaček (R,5,5) 10+12 ve finále
13. Tomáš Kolařík (4,4,6) 14
14. Jakub Matějíček (R,R,N) 0
15. Michal Hloušek vzdal před závodem pro poruchu stroje
16. Jakub Těžký, WALBO Kopřivnice – odstoupil pro zranění v pátečním tréninku
17. Michael Rossler – nedostavil se k závodu

Roman Marek se zlepšil o stupínek a vyskočil si na bednu

Skvělý výkon předvedl v kategorii FT Veteran kopřivnický jezdec Rmman Marek který se po loňské sezóně rozhodl ukončit kariéru plochodrážníká a naplno se letos věnuje Flattracku. Roman v průběhu závodu dojel dvakrát druhý a jednou třetí. Kategorie FT Vetrán přinesla každou jízdu jiného vítěze a jiné pořadí. Tím se velmi vyrovnala a před finálovým rozjezdem byl Roman Marek dokonce druhý za Jiřím Slezákem. Těsně za nimi byl však o pouhý bod Jaroslav Franců. Finále tedy mělo slibovat zajímavý souboj a my jsme doufali, že se Romanovi povede husarský kousek a vyhraje. Ve finále však vystřelil do čela Jiří Slezák starší a bez větších problému vyhrál. Druhé místo vybojoval po tuhém boji Jaroslav Franců a náš Roman Marek skončil nakonec třetí.

Výsledky:
1. Jiří Slezák st. (7,9,12) 28+1 ve finále
2. Jaroslav Franců (7,9,12) 28+2 ve finále
3. Roman Marek, WALBO Kopřivnice (10,10,9) 29

4. Jiří Matějíček (8,7,8) 23+4 ve finále
5. Jiří Slezák ml. (12,8,N) 20
6. Karel Marek, WALBO Kopřivnice (5,6,N) 11
7. Petr Jurek, WALBO Kopřivnice (6,N,N) 6

Rastislav Ciferský ovládl 5. Memoriál Michala Matuly

Letošní už pátý ročník Memoriálu Michala Matuly provázela už od začátku velká smůla. Nejprve nám odpadli ze startovní listiny Martin Málek a Josef Franc, kteří museli na ME na trávě do francouzského Tayacu. Poté nám odpadl i Lars Skupien z polského Rybniku, který musel na start ligového závodu v Polsku. Následně vypadli i Slováci Jakub Valkovič a Ján Mihálik. Prvně jmenovaný musel plnit reprezentační povinnosti v Divišově, kde se jel kvalifikační boj Mistrovství Evropy juniorů do 21 let. Ten nám nakonec spolkl i domácího Jana Macka a my jsme byli nuceni závod kompletně překopat. Nakonec jsme se rozhodli pro koncepci juniorů a začínajících jezdců. Startovní listina čtyř poměrně vyrovnaných jezdců slibovala zajímavé boje. Ty ve svůj prospěch nakonec proměnil Slovák Rastislav Ciferský, druhý byl Jan Hlačina z Pardubic, který diváků předvedl i stroj do 250 ccm pro dlouhou dráhu a bronz bral Michal Baštecký z pražské Markéty. Čtvrtý Luboš Krejča bohužel do Kopřivnice bez omluvy nedorazil.

Výsledky:
1. Rastislav Ciferský, SC Žarnovica (3,3,3)
2. Jan Hlačina, ZP Pardubice (2,2,2) 6
3. Michal Baštecký, Markéta Praha (1,1,1) 3

2 Replies to “Kraus, Slezák a Ciferský…to jsou jména sobotních vítězů

  1. Byly to super závody.
    Je v pořádku jezdec kterého odvezla sanitka?

  2. Já na ten Flattrack moc nejsem, ale jezdci předvedli hodně sympatické výkony a zaslouží uznání a ty souboje na dráze byly napínavé. Škoda že Roman Marek zabalil speedway, protože jel dobře, akorát by potřeboval sedět na něčem výrazně silnějším, než je ten jeho veterán.
    Mrzelo mě, že spíkr nikdy neřekl celé pořadí jízdy v cíli, chápu že je to nadlidské, ale mohl alespoň zpětně po sdělení od rozhodčího. Všiml jsem si nové digitální tabule s venkovní teplotou, škoda že místo ní není raději tabule která by uvedla pořadí jezdců v jízdě či závodníků v atletice. Jestli je zrovna 25 C nebo 26 C to diváka sledujícího závody opravdu moc nezajímá.
    Nepochopil jsem ani přínos ,,čůrajících mantinelů“, tím mám na mysli kropení zpoza mantinelů na plochodrážní ovál. Na zkropení dráhy to evidentně nestačí a k snížení zaprášení atletické antuky od ploché dráhy podle mě také ne, to by muselo stříkat od atletické dráhy směrem na plochodrážní ovál. Jen možná budou technické problémy s vypouštěním vody z celého systému na zimu. Na pohled, v záři slunka, to ale bylo docela efektní, hlavně když to stříkalo před tribunou a koukalo se na to z první zatáčky.
    Kvituji i rekonstrukci zastřešení tribuny, kdy už na diváky nepadá loupající se barva.
    Zdálo se mě, že pořadatelé dráhu až příliš močí, stěžovali si na to i někteří jezdci, ale asi to souvisí s tím, že byla snaha, aby si nový povrch co nejvíce sedl a propojil se.
    Prosím můžete zde uvést i termíny chystaných tréninků a zda se veřejnost může v případě zájmu podívat ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.